Vragen over aanmelden
Hoe werkt het aanmeldingssysteem?
Hieronder kan je een scenario bekijken wanneer je meerdere scholen opgeeft in het systeem wat er dan gebeurt.
Wanneer moet ik aanmelden?
Aanmelden kan vanaf 25 februari 12.00 uur tot en met 16 maart 12.00 uur. Het tijdstip van aanmelden is niet van belang.
Moet ik mijn kind aanmelden?
Als je je kind niet aanmeldt, kan je pas vanaf 27 mei 2025 vanaf 8:00 uur je kind inschrijven voor schooljaar 2025-2026 in een Beringse kleuter- of lagere school. Op dat moment zullen in de meerderheid van de scholen geen vrije plaatsen meer zijn.
Ik heb meerdere kinderen, wat doe ik dan?
Als je meerdere kinderen hebt, dien je ze allemaal apart aan te melden. Let er goed op dat je dezelfde volgorde bij elk kind ingeeft. Het is echter geen garantie dat alle kinderen in dezelfde school terecht kunnen, dit is afhankelijk van de vrije plaatsen.
Voor welke kinderen moet ik aanmelden?
Aanmelden doe je voor:
- kinderen geboren in 2023
- ook kinderen die laat op het jaar geboren zijn en pas in september 2026 naar school zullen gaan
- alle kinderen die van school willen veranderen voor het schooljaar 2025-2026
Is aanmelden verplicht?
Neen, aanmelden is niet verplicht. Je mag er uiteraard ook voor kiezen om je kind niet aan te melden. Je kan je kind dan pas inschrijven vanaf 27 mei (8 uur) in een school waar nog plaats is. Sommige scholen zullen al volzet zijn omdat aangemelde kinderen ondertussen zijn ingeschreven. Het is dus beter om aan te melden.
Voor welke scholen kan ik mijn kind aanmelden?
Alle Beringse kleuter- en lagere scholen doen mee. Je vindt het overzicht van alle scholen op deze website. Wij raden je aan je kind aan te melden voor minstens 3 scholen. Door meer dan één school op te geven vergroot je de kans dat je kind een plaats heeft.
Kan ik mijn kind voor verschillende scholen aanmelden?
Jazeker, je wordt sterk aangeraden om aan te melden voor minstens 3 scholen.
Als ik als eerste aanmeld, krijgt mijn kind dan ook als eerste plaats in de school?
Neen. Het is geen race tegen de tijd. Zelfs als je je kind aanmeldt op de laatste dag van de aanmeldingsperiode, krijgt je kind dezelfde kansen om aan een school toegewezen te worden als een kind dat op de eerste dag werd aangemeld.
Is het tijdstip waarop ik mijn kind aanmeld van belang?
Neen. Het tijdstip waarop je je kind aanmeldt, is niet van belang om de rangorde te bepalen. Je kan dus zonder tijdsdruk de volledige aanmeldingsperiode benutten om je kind aan te melden. De periode loopt van 25 februari 12.00 uur tot en met 16 maart 12.00 uur.
Ik ben een gescheiden ouder. Wie meldt aan?
Spreek met de andere ouder vooraf af welke scholen je zal kiezen. Spreek vooraf ook af wie de aanmelding zal doen.
Er zit al een grote broer of zus op de basisschool. Krijgt mijn kind geboren in 2023 voorrang?
Als je kind geboren is in 2023 dan krijg je voorrang in de school waar de grote broer of zus schoolloopt. Je moet je kind fysiek inschrijven tussen 27 januari (12 uur) en 7 februari (12 uur). Heb je de voorrangsperiode gemist? Je krijgt een tweede kans tijdens de aanmeldperiode. Je geeft door dat er een broer of zus op school zit en je krijgt voorrang op de kinderen zonder een broer of zus.
Geldt de voorrang ook voor half- en plusbroers of -zussen?
Ja kinderen van dezelfde leefentiteit krijgen ook voorrang.
Met leerlingen van dezelfde leefentiteit wordt bedoeld:
- broers en zussen (hebben twee gemeenschappelijke ouders) al dan niet wonend op hetzelfde adres
- halfbroers en halfzussen (hebben één gemeenschappelijke ouder) al dan niet wonend op hetzelfde adres
- kinderen die eenzelfde domicilie of eenzelfde hoofdverblijfplaats hebben maar geen gemeenschappelijke ouder(s) (vb. stiefbroers en -zussen)
Ik ben een personeelslid op een school en wil mijn kind inschrijven. Wat moet ik doen?
Kijk eerst of je aanspraak maakt op deze regel. In de omzendbrief BaO/2022/02 van 28/06/2022 kan je de volledige informatie terugvinden bij punt 5.5.2.
Als je aanspraak maakt op deze regel kan je je kind geboren in 2023 tijdens de voorrangsperiode inschrijven. Deze periode loopt van 27 januari (12 uur) tot en met 7 februari (12 uur).
Geef ik een rangorde aan de scholen die ik verkies?
Zet de scholen in volgorde van je voorkeur. Het systeem tracht je een plaats toe te kennen op basis van je voorkeur en afstand. Wanneer je een plaats toegewezen krijgt, betekent dit dat je geen recht meer hebt op een plaats in een school die lager gerangschikt staat op je keuzelijst. Wanneer je een bericht van niet-gunstige rangschikking hebt ontvangen voor een hoger geplaatste school, blijft je kind op de wachtlijst staan van deze school tot en met 30 juni 2026 voor geboortejaar 2023 en tot de 5de schooldag van oktober 2025 voor de andere kinderen. Als er in die school plaats vrij komt, dan neemt de school contact met je op.
Welke gegevens heb ik nodig om mijn kind aan te melden?
Je hebt het rijksregisternummer van je kind nodig om het aan te melden. Het rijksregisternummer start met de geboortedatum van je kind en kan je terugvinden op een KIDS ID of ISI+ kaart. Soms wordt dit nummer ook vermeld in het boekje van Kind en Gezin waarmee je naar het consultatiebureau gaat. Je kan ook terecht op het stadhuis/gemeentehuis van je woonplaats voor een bewijs van gezinssamenstelling en vraag of men het rijksregisternummer van je kind erop kan vermelden. Of je kan via het thuisloket je gezinssamenstelling opvragen.
Wat als ik geen computer of internet heb?
Neem dan contact op met één van de onderstaande organisaties. Zij zullen je zeker verder helpen.
De dienst onderwijs via
Het LOP via
Je kan ook gebruik maken van één van de digipunten, kijk hier waar en wanneer je er terecht kan: Digipunten - Stad Beringen.
Mijn kind heeft geen rijksregisternummer. Kan ik mijn kind aanmelden?
Ja, je kan je kind aanmelden. Neem eerst contact op met de dienst onderwijs via
Hoeveel scholen moet ik aanduiden in het aanmeldingssysteem?
Je duidt minstens één school aan. Maar de ene school is al sneller volzet dan de andere. Wil je zeker zijn van een plaats op een school, dan is het belangrijk dat je meerdere scholen aanduidt. Hoe meer scholen, hoe meer kansen. Meer scholen aanduiden vermindert de kans op een plaats in je eerste voorkeur niet. Het online aanmeldingssysteem streeft ernaar om je een plaats te geven in een school die zo hoog mogelijk op je voorkeurslijst staat.
Kan mijn kind toegewezen worden aan een school die ik niet heb gekozen?
Neen, je kind kan enkel toegewezen of worden aan één van de scholen waarvoor je hebt aangemeld.
Is het tijdstip waarop ik mijn kind aanmeld van belang?
Neen. Het tijdstip waarop je je kind aanmeldt, is niet van belang om de rangorde te bepalen. Je kan dus zonder tijdsdruk de volledige aanmeldingsperiode benutten om je kind aan te melden. De periode loopt van 25 februari 12.00 uur tot en met 16 maart 12.00 uur.
Hoe weet ik of een school nog vrije plaatsen heeft?
Het aantal vrije plaatsen wordt bekendgemaakt op de webpagina www.naarschoolinvlaanderen.be. Vanaf 23 januari kan je de vrije plaatsen voor het schooljaar 2025-2026 raadplegen.
Hoe worden de vrije plaatsen verdeeld?
Broers en zussen en kinderen van personeel worden het eerst geordend. Daarna volgen de andere kinderen. De ordening gebeurt op basis van de voorkeur van ouders, gevolgd door het criterium afstand (gemeten op vogelvlucht).
Hoe wordt de afstand berekend?
De afstand wordt berekend via Google Maps en bij ex-aequo verfijnd met behulp van GIS-coördinaten. We maken gebruik van de optie ‘vogelvlucht’ binnen Google Maps om de afstand te bepalen tussen de coördinaten van het domicilieadres van de leerling en de coördinaten van het officiële adres van de vestigingsplaats van de school. De correcte inschatting van het adres (coördinaten) wordt door de beheerders gecontroleerd met behulp van het CRAB (Centraal Referentieadressenbestand). Bij betwisting oordeelt de ombudsdienst inschrijvingen.
Kan ik mijn kind voor een vestigingsplaats (wijkschool) aanmelden?
Dat kan, de vestigingsplaatsen staan in de lijst van de scholen waarvoor je je kind kan aanmelden. De afstand domicilie – vestigingsplaats wordt in rekening genomen.
Kleuters worden ingeschreven per geboortejaar (in tegenstelling tot het lager onderwijs: hier wordt ingeschreven per leerjaar). Wat moet ik doen in het geval mijn kleuter een jaar blijft zitten/een jaar overslaat?
Neem contact op met de beheerder via
Kan ik mijn antwoorden nog wijzigen?
Ja. Tijdens de aanmeldingsperiode kan je elk antwoord nog wijzigen. Neem contact op met de beheerder van het aanmeldingssysteem via
Wat gebeurt er als ik foutieve informatie invul?
Tijdens het aanmelden dien je elke vraag correct te beantwoorden. Bij de inschrijving zal de school om een bewijs vragen over de identiteit van het kind en het domicilieadres van het kind. De inschrijving kan niet worden gerealiseerd wanneer je foutieve informatie hebt ingevuld. Je zal je kind dan pas vanaf 27 mei kunnen inschrijven in een school waar er nog vrije plaatsen zijn overgebleven.
Het je per ongeluk een fout gemaakt? Zolang de aanmeldingsperiode loopt, kan je deze fout laten verbeteren. Neem contact op met de beheerder van het aanmeldingssysteem via
Is aanmelden hetzelfde als inschrijven?
Neen, aanmelden betekent dat je kenbaar maakt in welke scholen je jouw kind wenst in te schrijven. We raden aan meer dan één school op te geven. Zo vergroot je je kans op een plekje voor je kind in één van de door jouw gekozen scholen.
Op woensdag 23 april ten laatste om 17 uur ontvang je een mail met het resultaat van je aanmelding. Heb je een gunstig ticket, dan kun je je kind inschrijven in de school die is toegewezen. De inschrijvingsperiode voor aangemelde kinderen loopt van 28 april (9 uur) tot en met 19 mei (12 uur). Let wel, tijdens deze periode kunnen enkel aangemelde kinderen inschrijven.
Vragen over het adres
Welk adres geef ik op?
Het domicilieadres van het kind.
Op het ogenblik van de aanmelding wordt een koppeling gemaakt tussen het rijksregisternummer van het kind en het opgegeven adres. Het kind moet aangemeld worden op het adres waarop het gedomicilieerd is volgens het rijksregister. Hierop zal controle uitgevoerd worden.
Wanneer men met een officieel document kan aantonen dat men ten laatste tegen 31 december 2025 op een ander adres zal wonen, kan de beheerder de toelating geven om dit andere adres als referentieadres te gebruiken. Dit officieel bewijsdocument moet ingediend worden bij de dienst onderwijs (
Bij betwisting/onduidelijkheid oordeelt de ombudsdienst inschrijvingen bij meerderheid.
Kan ik mijn werkadres gebruiken?
Neen, binnen Beringen kan je niet aanmelden met het werkadres. Je kan enkel het domicilieadres gebruiken van je kind.
Ik woon niet in Beringen. Mag ik ook mee aanmelden?
Ja. Iedereen mag mee aanmelden tussen 25 februari (12 uur) en 16 maart (12 uur).
Wij verhuizen binnenkort naar Beringen. Welk adres mag ik gebruiken?
Als je kan aantonen dat je voor 31 december 2025 zal verhuizen naar Beringen mag je je nieuwe domicilieadres gebruiken. Neem contact op met de dienst onderwijs via
Wanneer men met een officieel document kan aantonen dat men ten laatste tegen 31 december 2025 op een ander adres zal wonen, kan de beheerder de toelating geven om dit andere adres als referentieadres te gebruiken. Dit officieel bewijsdocument moet ingediend worden bij de dienst onderwijs (
Bij betwisting/onduidelijkheid oordeelt de ombudsdienst inschrijvingen bij meerderheid.
Mag ik het adres van de grootouders of andere personen opgeven?
Dit kan niet. Alleen het officiële domicilieadres van het kind komt in aanmerking.
Vragen over het ticket en inschrijvingen
Wat is een ticket voor inschrijving?
Op je “ticket voor inschrijving” staat vermeld in welke school je zal kunnen inschrijven tijdens de inschrijvingsperiode. Met het ticket ben je zeker van een plaats voor je kind in de betrokken school. Indien je je kind echter niet inschrijft tijdens de inschrijvingsperiode, vervalt je ticket of reservatie voor de school. De school neemt contact met je op in de week van 28 april 2025. Hoor je niets van de school, neem dan zelf contact op in de week van 5 mei 2025. Het inschrijven op school gebeurt in de periode van 28 april 2025 09:00 uur tot en met 19 mei 2025 12:00 uur.
Wanneer ontvang ik mijn ticket?
Je ontvangt je ticket op woensdag 23 april ten laatste om 17 uur via mail. Heb je aangeduid dat je het resultaat via de post wilt ontvangen? Dan ontvang je een brief in de loop van de week na 23 april.
Er zijn drie resultaten mogelijk:
1. Je kind wordt toegewezen aan de school van je eerste keuze: je mag je kind inschrijven in deze school tussen 28 april (9 uur) en 19 mei (12 uur).
2. Je kind wordt niet toegewezen aan de school van je eerste keuze maar wel aan een school van je tweede, derde of lagere keuze: je mag je kind inschrijven in de toegewezen school tussen 28 april (9 uur) en 19 mei (12 uur). Je kind staat op de wachtlijsten van de scholen van je hogere keuzes. Voor deze scholen ontvang je een weigeringsdocument. Wanneer er een plaats vrijkomt in een school van je hogere keuze, dan zal deze school je hiervan op de hoogte brengen.
3. Je kind wordt nergens toegewezen: er is geen plaats in de scholen die je hebt gekozen. Je komt op de wachtlijst van alle scholen van je keuze. Je kan je kind inschrijven tijdens de vrije inschrijvingen vanaf 27 mei (8 uur) waar er op dat moment nog vrije plaatsen zijn.
Wat is een bericht van niet-gunstige rangschikking of een weigering?
Dit betekent dat er voor je kind voor die school op dat ogenblik geen plaats is. Je staat wel op de wachtlijst van die school.
Hoe lang is de plaats van mijn kind op de wachtlijst geldig?
De plaats op de wachtlijst is geldig voor het geboortejaar 2023 tot en met 30 juni 2026. Voor alle andere geboortejaren tot en met de 5de schooldag van oktober 2025.
Wat als ik vind dat mijn weigering onterecht was?
Je kan een klacht indienen bij de ombudsdienst inschrijvingen via
Bij een weigering tot inschrijving of bij een uitschrijving naar aanleiding van een recentere inschrijving in een andere school van het buitengewoon onderwijs kunt u binnen dertig schooldagen na de vaststelling van de betwiste feiten klacht indienen bij de Commissie inzake Leerlingenrechten.
Bij een weigering tot inschrijving, een ontbonden inschrijving of bij een uitschrijving naar aanleiding van een recentere inschrijving in een andere school van het gewoon onderwijs kunt u binnen dertig kalenderdagen (vakantieperioden niet inbegrepen) na de vaststelling van de betwiste feiten klacht indienen bij de Commissie inzake Leerlingenrechten. Klachten die later worden ingediend, zijn niet meer ontvankelijk.
Wat heb ik nodig om mijn kind in te schrijven in de school ?
Gelieve volgende documenten mee te nemen bij de inschrijving:
-
Je ticket voor inschrijving in de school;
- De ISI+ kaart van het kind;
-
Indien je dit hebt ook de kids-ID;
-
Je identiteitskaart (de identiteitskaart van de ouder of voogd die inschrijft);
-
Indien van toepassing: een bewijs van het nieuwe domicilie-adres waarmee je aangemeld hebt, indien dit verschillend is van het huidige domicilie-adres
Mijn kind is ingeschreven in een school maar ik wil toch van school veranderen. Kan dat?
Vanaf 27 mei 8 uur kun je je kind inschrijven in een andere school die niet is toegewezen. Je kan enkel nog inschrijven in een school waar er nog vrije plaatsen zijn.
Vragen over klachten
Bij wie kan ik terecht als ik een klacht heb?
Je kan terecht bij de ombudsdienst inschrijvingen.
De ombudsdienst bestaat uit één vertegenwoordiger aangeduid door elk van de vier deelnemende schoolbesturen (vrij onderwijs (1), gemeenschapsonderwijs (2), stedelijk onderwijs (1)). Er wordt een neutrale voorzitter aangeduid. Bij beslissingen met betrekking tot een specifieke school maakt de betrokken directie ook deel uit van de commissie maar zonder stemrecht, ook de afgevaardigde van het schoolbestuur heeft op dat moment geen stemrecht.
Je kan de ombudsdienst contacteren via mail
Wat zijn de taken van de ombudsdienst tijdens de aanmeldingsperioden?
-
Het doel van de ombudsdienst is het filteren van materiële fouten en het bespreekbaar maken van uitzonderlijke aanmeldingssituaties.
-
Indien, ondanks de beveiliging door het systeem, toch een aanmelding zou gebeuren die formeel verkeerd of onvolledig is, wordt deze behandeld door de ombudsdienst.
-
De ombudsdienst zal oordelen bij betwisting over de correcte inschatting van het adres (coördinaten).
Wat zijn de taken van de ombudsdienst na de aanmeldingsperioden?
-
De rangordening en toewijzing worden toegelicht door de beheerders. Eventuele problemen worden behandeld in een hieraan gekoppelde bijeenkomst van de ombudsdienst.
-
De controle op de objectieve juistheid van de gegevens (adresgegevens,…) gebeurt op de school voorafgaand aan de inschrijving. Indien de gegevens niet kloppen op dusdanige manier dat daardoor het recht op inschrijving vervalt, wordt dit geval door de beheerders aan de ombudsdienst bezorgd, die vervolgens beslist wat er kan/moet gebeuren.
-
Voorbereiding van de evaluatie van het centraal aanmeldingsregister voor de algemene vergadering met alle schoolbesturen en betrokken intermediaire organisaties. Op basis van de evaluatie worden eventuele punten van verbetering voorgesteld en doorgevoerd.
Vragen over hulp
Heb je hulp nodig tijdens de aanmeldingsperiode?
Hulp nodig tijdens de aanmeldperiode?
Kom langs in het inloophuis (Alfred Habetslaan 17, 3581 Beringen) op woensdag 26 februari 2025 van 14 – 17 uur.
Of maak een afspraak met de dienst onderwijs via 011 44 97 80 of
Heb je nog een andere vraag?
Contacteer de dienst onderwijs via